Wednesday, May 27, 2009

Άρθρο | Όσκαρ Ουάιλντ: «Η αντιλογία της τέχνης με τη ζωή»

Στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Η σημασία του να μην κάνεις τίποτα» η ζωή από καλλιτεχνικής άποψης χαρακτηρίζεται ως «σκέτη αποτυχία», επειδή μας εξασφαλίζει ότι ενόσω ζούμε, μπορούμε να ξαναγευτούμε την ίδια ακριβώς συγκίνηση. Ο κόσμος όμως της Τέχνης είναι πολύ διαφορετικός: «Σ’ ένα ράφι της βιβλιοθήκης πίσω σου βρίσκεται η Θεία Κωμωδία και ξέρω πως, αν την ανοίξω σε μια ορισμένη σελίδα, θα νιώσω ένα φοβερό μίσος για κάποιον που ποτέ δεν με έβλαψε ή θα συγκλονιστώ από κάποιο μεγάλο έρωτα για κάποιον που ποτέ δεν πρόκειται να δω. Δεν υπάρχει είδος πάθους που η Τέχνη να μην μπορεί να μας ικανοποιήσει, κι όσοι από εμάς έχουμε ανακαλύψει το μυστικό της, μπορούμε, από πριν, να διαλέγουμε τις συγκινήσεις που θέλουμε να γευτούμε. Μπορούμε να διαλέξουμε την ημέρα και την ώρα».

[...η συνέχεια στο art.mag]

Tuesday, May 12, 2009

Συνέντευξη | Έρση Σωτηροπούλου: «Η λογοτεχνία διευρύνει την προσωπική φυλακή μας»

Η τιμημένη με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος - για το πολυσυζητημένο βιβλίο της «Ζιγκ - Ζαγκ στις νερατζιές» - Έρση Σωτηροπούλου έχει διαγράψει μια άκρως ενδιαφέρουσα πορεία «εις των ιδεών την πόλι». Η πολυμεταφρασμένη συγγραφέας με το αδιαμφισβήτητο αφηγηματικό ταλέντο και το λεπτό χιούμορ, καταφέρνει με εμπνευσμένες περιγραφές να σκιαγραφεί μοναδικά τους χαρακτήρες των βιβλίων της. Στη μεστή συνέντευξη που ακολουθεί ξεδιπλώνει αβίαστα τις σκέψεις της, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση της προσωπικής διαδρομής της στη ζωή με την περιπέτεια της συγγραφής…

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Monday, May 11, 2009

Άρθρο | Οι εικαστικές τέχνες στη βιτρίνα του κυβερνοχώρου

Οι νέες τεχνολογίες μέσω του διαδικτύου παρέχουν τη δυνατότητα της δυναμικής προσέγγισης της γνώσης και της διαδραστικής σύγχρονης ή ασύγχρονης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Στο διαδίκτυο εμπεριέχονται πλέον ποικίλες όψεις της πραγματικότητας σ’ ένα εικονικό περιβάλλον, όπου οπτικοποιείται ο σύγχρονος πολιτισμός. Αντιλαμβανόμενος το διαδίκτυο όχι μόνο ως μέσο, αλλά πολύ περισσότερο ως χώρο, ο Μίλτος Μανέτας προχώρησε στον ορισμό των ιστοσελίδων ως των πιο ριζοσπαστικών και σημαντικών αντικειμένων τέχνης σήμερα ("Websites Are The Art Of Our Times", 1999). Με τη φιλοξενία των έργων τέχνης σε διαδικτυακή πλατφόρμα, ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του σε φιλότεχνους ενδιαφερόμενους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης...

[...η συνέχεια στο art.mag]