Tuesday, August 25, 2009

Άρθρο | Αναζητώντας την πρωτοτυπία στο εικαστικό έργο...

Δεν είναι λίγες οι φορές που, ευρισκόμενοι μεταξύ άλλων σε ένα χώρο εκθέσεων ή μια γκαλερί, έχουμε ακούσει να διατυπώνονται από το φιλότεχνο συρρέον πλήθος σχόλια του τύπου «Πολύ πρωτότυπη δουλειά» ή ότι ο/η καλλιτέχνης «ζωγραφίζει πρωτότυπα». Ο χαρακτηρισμός «πρωτότυπα» αποδίδεται συνήθως όταν τα έργα τέχνης που εκτίθενται διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο ή την τεχνοτροπία -λιγότερο ή περισσότερο- από τις οπτικές παραστάσεις ή τα προσφιλή οπτικά ιδιώματα των ενδιαφερομένων. Ενίοτε μάλιστα, «πρωτότυπη» χαρακτηρίζεται μια καλλιτεχνική δημιουργία, όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις επιθυμίες του κοινού, όταν με άλλα λόγια δε συνάδει με τις αισθητικές προτιμήσεις του. Στην περίπτωση αυτή, ο τύπος «πρωτότυπη» χρησιμοποιείται, επειδή στη διατύπωση κρίνεται προτιμητέα έναντι ενός αποδοκιμαστικού σχολιασμού του καλλιτεχνικού έργου που θα αναδυόταν πηγαία από το αυθόρμητο αληθές βίωμα των θεατών.

[...η συνέχεια στο art.mag]

Wednesday, August 12, 2009

Συνέντευξη | Νικόλας Σμυρνάκης: «Στόχος της ένωσης καλλιτεχνών NAUTE είναι η πηγαία ανταλλαγή ιδεών»


Μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Κρήτη, μοιράστηκαν το πάθος τους για την τέχνη και αποφάσισαν να ιδρύσουν την ένωση καλλιτεχνών NAUTE. Θέλοντας να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή, συνομιλήσαμε με τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της ένωσης κ. Νικόλα Σμυρνάκη, ο οποίος μας παρείχε διαφωτιστικές πληροφορίες για τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της σύστασης της καλλιτεχνικής αυτής ομάδας, για τις δραστηριότητές της, για τη συνύπαρξη καλλιτεχνών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Σμυρνάκης, μέσα από το μεστό λόγο του, καταθέτει την ενδιαφέρουσα οπτική του αναφορικά με την άνθιση και τη διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από το διεθνές περιβάλλον μιας ομάδας δημιουργικών ανθρώπων.

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Tuesday, August 11, 2009

Άρθρο | «Είμαι Άσχημη...» - Το καθεστώς της γυναικείας εικόνας

Πριν από μερικές ημέρες διάβασα το θεατρικό κείμενο – μαύρη κωμωδία των Sergi Belbel και Jordi Sanchez «Είμαι Άσχημη» («Soy Fea»), γραμμένο το 1997. Το κείμενο θίγει μία από τις όψεις της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας, αυτή του καθεστώτος της εικόνας, της εξιδανίκευσης της ομορφιάς, της κυριαρχίας του lifestyle που θέτουν στο περιθώριο της κοινωνίας όσους δείχνουν να είναι διαφορετικοί, δηλαδή όσους δε διαθέτουν τα χαρακτηριστικά ή δεν τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους που θέτει το σύνολο των ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν τα διακριτικά γνωρίσματα που στοιχειοθετούν αυτό που κοινώς αποκαλείται «ομορφιά» και εντοπίζεται αποκλειστικά στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων.

[...η συνέχεια στο art.mag]

Monday, August 03, 2009

Έκθεση | ΓΝΑΦΑΛΑ 2009 - Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου

Εκδηλώσεις "Γνάφαλα 2009"
6 -16 Αυγούστου
Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα» διοργανώνει τις φετινές εκδηλώσεις με σκοπό να παρουσιάσει ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου. Ένα ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας βραχιόλι με το όνομα «Γέφυρα». Το βραχιόλι «Γέφυρα» φοριότανε από τις γυναίκες της περιοχής όταν έμεναν έγκυες. Είναι σύμβολο γονιμότητας και πήρε το όνομα του εκτός από το σχήμα του που συμβολίζει τα στήθη και την κοιλιά της γυναίκας, όσο και από τη φυσική μετάβασης του κοριτσιού σε γυναίκα μέσα από την εγκυμοσύνη.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τον κόσμο των τεχνών, την μουσική με τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο με τον χορό, το σύγχρονο με την παράδοση.

Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό, το Μουσείο μας διοργανώνει εικαστική έκθεση με θέμα «Η Γέφυρα».

"Τεντώσου, γέφυρα, πάρε θέση, δοκάρι απερίφραχτο, βάσταξε αυτόν που σου εμπιστεύονται. Εξουδετέρωσε ανεπαίσθητα την αστάθεια του βήματός του, αν όμως κλονίζεται, κάνε τον να σε αντιληφθεί και, σαν ένας θεός του βουνού, εκσφενδόνισέ τον στη στεριά."
Φραντς Κάφκα- Η γέφυρα