Wednesday, October 14, 2009

Άρθρο | "Ρεαλιστικές και αντιρρεαλιστικές εικόνες "

Μελετώντας τον τελευταίο καιρό το βιβλίο του Νέλσον Γκούντμαν «Γλώσσες της τέχνης», εντόπισα ένα σημείο που διαφωτίζει την έννοια της ρεαλιστικής απεικόνισης σε συνάρτηση με τη μη ρεαλιστική και καταδεικνύει τη σχετικότητά της. Ο συγγραφέας καταγράφει:
«Ας αναλογιστούμε έναν ρεαλιστικό πίνακα, ζωγραφισμένο με τη συνήθη προοπτική και κανονικά χρώματα, και έναν δεύτερο πίνακα ακριβώς σαν τον πρώτο, με τη διαφορά ότι η προοπτική έχει αναστραφεί και ότι στη θέση κάθε χρώματος βρίσκουμε το συμπληρωματικό του. Με τη σωστή ερμηνεία, ο δεύτερος πίνακας μεταδίδει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες όπως και ο πρώτος. Μπορεί κανείς να φανταστεί αμέτρητες παρεμβάσεις, οι οποίες, αν και δραστικές, δεν θα αλλοιώνουν την πληροφορία. Είναι προφανές ότι τόσο οι ρεαλιστικές όσο και οι αντιρρεαλιστικές εικόνες μπορούν να είναι το ίδιο ενημερωτικές’ η ικανότητα πληροφόρησης δεν αποτελεί τεκμήριο ρεαλισμού…

[...η συνέχεια στο art.mag]

Monday, October 12, 2009

Συνέντευξη | Τίτος Πετράκης: "Η τέχνη δεν έχει σύνορα ούτε όρια, είναι ελευθερία"

Η μακροχρόνια σπουδή στα σκοτεινά περιγράμματα της απρόμαυρης φωτογράφησης κόντρα στο φως (contre-lumiere) σε συνδυασμό με την παιδική του αγάπη για το Θέατρο Σκιών, οδήγησαν τον χαράκτη Τίτο Πετράκη στην τέχνη της δισδιάστατης χάραξης της κοπιδιαστής φιγούρας πάνω σε χαρτόνι, δείγματα της οποίας έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε αξιόλογες εκθέσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από το φως και τους πολυάριθμους χρωματισμούς που αυτό αναδεικνύει, επιδίδεται στη δημιουργία εντυπωσιακών ψηφιδωτών με κεραμικές ψηφίδες κατασκευασμένες από τον ίδιο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Τίτος Πετράκης μάς εισάγει στα άδυτα του εργαστηρίου και της σκέψης του, καταθέτοντας τις απόψεις του για την εικαστική δημιουργία, την αποδοχή της από το κοινό, το ελληνικό θέατρο σκιών, το ρόλο του ως δασκάλου της τέχνης και τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο σ’ όποιον καλλιτεχνεί σήμερα.

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Tuesday, October 06, 2009

Έκθεση | "Μια σύγχρονη εικόνα, χιλιάδες σύμβολα" - Άγιος Νικόλαος Κρήτης


"Μια σύγχρονη εικόνα, χιλιάδες σύμβολα"
Ομαδική εικαστική έκθεση

Διοργάνωση: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Καλλιτεχνών NAUTE
www.art-naute.org
με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού
Δήμου Αγίου Νικολάου


10 - 20 Οκτωβρίου 2009

Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου
Ωράριο λειτουργίας : 11.00π.μ. - 2.00μ.μ. & 6-9.00μ.μ.
Εγκαίνια: 10 Οκτωβρίου 2009, ώρα 19:30

Η έκθεση εξερευνά την αντίληψη προσωπικών καταθέσεων/βιωμάτων ως «πηγών» αισθητικού πειραματισμού. Ως μέρος της ετήσιας σειράς καλλιτεχνικών ανταλλαγών ο NAUTE προσκάλεσε τους καλλιτέχνες να ενσωματώσουν τους (αισθητικούς κανόνες) (την αισθητική) των θρησκευτικών εικόνων σε θέματα του σήμερα ή να εκφράσουν τα σύμβολα ως καταθέσεις της σύγχρονης πίστης. Η ομαδική έκθεση εικαστικών, περιλαμβάνει έργα 20 καλλιτεχνών που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δραστηριοποιούνται στο χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας και της ποίησης. Στα πλαίσια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εικαστικά δρώμενα (περφόρμανς), ομιλίες, επισκέψεις, εργαστήρια και συναντήσεις με τους καλλιτέχνες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Alain Bazin (Γαλλία), Μαρία Δημάκη (Ελλάδα), Μάρτζυ Γερογιαννάκη (Κρήτη, Ελλάδα) Μιχάλης Κολοκοτρώνης (Κρήτη, Ελλάδα) Κώστας Λαμπράκης (Κρήτη, Ελλάδα), Maria Mosbak (Δανία), Μαρία Παπαχαραλάμπους (Κύπρος), Hervé Perdriel (Γαλλία), Aλεξάνδρα Περρή (Κρήτη, Ελλάδα), Μπάμπης Πυλαρινός (Ελλάδα), Μάνος Ποντικάκης (Ελλάδα), Μανώλης Πρινιανάκης (Κρήτη, Ελλάδα), Μαρία Σερζετάκη (Κρήτη, Ελλάδα), Νικόλας Σμυρνάκης (Κρήτη, Ελλάδα), Ειρήνη Σπυριδάκη (Κρήτη, Ελλάδα), Εμμανουήλ Στυλιανάκης (Κρήτη, Ελλάδα), Ζαχαρίαs Τσαμάνδουραs (Κρήτη, Ελλάδα), Δημήτρης Βασιούλας (Κρήτη, Ελλάδα), Καδιανή Βελιγραντάκη (Κρήτη, Ελλάδα), Τζούλια Βολανάκη (Ελλάδα), performer/χορογράφος Νίκη Παπαδάκη (Κρήτη, Ελλάδα), ομιλητές Claude Nullans (Γαλλία), Γιάννης Καράλης (Κρήτη, Ελλάδα).

Saturday, October 03, 2009

Διαγωνισμός | B' Βραβείο στο ψηφιακό φεστιβάλ τέχνης "ArtWave Athens Festival"


www.artwaveathensfestival.com

Ψηφιακό φεστιβάλ τέχνης με θέμα:
"SEX TRAFFICKING - The other side of the dream"

υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

"Fear Factor"
Ακρυλικό σε καμβά, 30x60 cm

Οι νικητές του Artwave Athens Festival 2009

Ζωγραφική
Α’ βραβείο: Κατερίνα Βιλλιώτη
Β’ βραβείο: Ειρήνη Σπυριδάκη

Φωτογραφία
Α’ βραβείο: Ροδάνθη Κανατά
Β’ βραβείο: Εγγλέζου Φαίδρα

Χορογραφία
Α’ βραβείο: (UNGROUP _ M η ελεύθερη πτώση)Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Αντωνίου Μαρίνα, Μιχαλά Εύα, Τούμπα Κατερίνα, Τσεκούρα Κατερίνα

Video Art

Α’ βραβείο: Noli me tangere
Χαράλαμπος Κρεκουκιώτης, Πάνος Μαύρος

Μουσική
Α’ βραβείο: Chris Eizenberg
Β’ βραβείο: Μπαμπασίδου Ραφαηλία, Πηγαδά Ντίνα, Λιόκα Άννα