Wednesday, December 23, 2009

Συνέντευξη | Χρίστος Κρεμνιώτης: "Ό,τι κι αν πλάσει - ποιήσει ο άνθρωπος, είναι κατώτερο του ανθρώπου"

Με δύο ποιητικές συλλογές στη λογοτεχνική του σκευή, ο νεαρός ποιητής Χρίστος Κρεμνιώτης, με σαφείς καταβολές από την ερμητική ποίηση, συνθέτει έναν λόγο άκρως ανεπιτήδευτο, σφύζοντα από υπόρρητους υπαινιγμούς και υποβαλλόμενες ψυχικές εντάσεις. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας διαβεβαιώνει ότι στην ποίηση δεν χωρά ορθολογισμός, ούτε και συναισθηματισμός. Αντ’ αυτών ο Χρίστος Κρεμνιώτης συνιστά τη λογική και υποδεικνύει την αγάπη. Ισχυρίζεται ότι η ποιητική πράξη, όπως και κάθε άλλη πράξη του ανθρώπου, οφείλει να στοχεύει στον λαβωμένο άνθρωπο, που σήμερα - όσο ποτέ - έχει ανάγκη από αγάπη, που όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, αποκτάται μόνο μέσω της κοινωνίας με τον άλλο. Η ποίηση του Χρίστου Κρεμνιώτη ξεκινά από προσωπικές εναγώνιες ανάγκες- καθολικές για τον άνθρωπο- και αποζητά την ουσία που ενέχει την ύλη, χωρίς να εγκιβωτίζεται σε αυτή και, την αλήθεια πίσω από τα επιφαινόμενα. Η συνέντευξη που ακολουθεί περικλείει την ποιητική, άκρως ανθρωποκεντρική σκέψη του.

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Tuesday, December 15, 2009

Έκθεση | "25 Χρυσές Ευχές" στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο


Εικαστική έκθεση "25 Χρυσές Ευχές"

Gallery Ελληνογαλλικού Συνδέσμου
Πέμπτη 17 έως και Σαββάτο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 14.00 & 18.00 - 22.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
(πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, τηλ: 210 3606231).

Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης - project: Μιχαήλ Ρωμανός.

Έργα τους εκθέτουν οι Καλλιτέχνες:
Φαίη Αλτηπαρμάκη, Χλόη Ν. Αμαράντου, Ανδριανή Αμπάβη, Μαρία Ιωάννα Αντωνιάδη, Μαρία Αρβανιτάκη, Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Μαριάνθη Γιανούλη, Κική Γρίβα, Παναγιώτης Κάλβης, Ιωάννης Κλάδιος, Κέλλυ Καντανολέων, Βασιλική Κάππα, Μαρία Κοκκινάκη, Γιώτα Κότικα, Κατερίνα Κωστογιάννου, Πέτρος Λέκκας, Μαίρη Μαυράκη, Ματίνα Μαυράκη, Ξένια Μαστοράκη, Ζωή Νικητάκη, Μιχαήλ Ρωμανός, Δημήτρης Σκαρής, Εύα Σολδάτου, Ειρήνη Σπυριδάκη, Ξανθή Τουτουνζόγλου, Χρήστος Τριγώνης, Κέλυ Φούτρου.

Monday, December 14, 2009

Άρθρο | Ανρί Ματίς: "Δεν μπορώ να αντιγράψω πιστά τη φύση..."

Η εξομολόγηση ενός πανθομολογουμένως μεγάλου ζωγράφου ότι αδυνατεί να αντιγράψει τη φύση, μάς δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, πολλές απορίες κι ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν ένας τόσο ταλαντούχος καλλιτέχνης όπως ο Ανρί Ματίς να εκφράζει μια τέτοια παραδοχή; Ας μη βιαστούμε όμως να εξάγουμε συμπεράσματα. Αν διαβάσουμε προσεκτικά τη συνέχεια των όσων υποστηρίζει, θα κατανοήσουμε πλήρως τα λεγόμενά του. Ιδού λοιπόν το πλήρες κείμενο: «Δεν μπορώ να αντιγράψω πιστά τη φύση. Αντίθετα, νιώθω την ανάγκη να την ερμηνεύω, να την προσαρμόζω στο πνεύμα του έργου. Όλες μου οι χρωματικές συνθέσεις πρέπει να οδηγούν σε μια ζωντανή χρωματική συγχορδία, σε μια αρμονία ανάλογη μ’ εκείνη της μουσικής σύνθεσης».

[...η συνέχεια στο art.mag]

Tuesday, December 01, 2009

Έκθεση | "Όχι στη βία. Ναι στη δημιουργία. Τα όρια στις ανθρώπινες αξίες"


1-11 Δεκεμβρίου 2009
Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής
του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ώρες λειτουργίας καθημερινά:
10.00 – 13.00 & 17.00 – 20.00
Διοργάνωση:
Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών
Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ)



Το έργο της Ειρήνης Σπυριδάκη