Monday, February 01, 2010

Άρθρο | "Συλλογείς εντυπώσεων ή ερμηνευτές οπτικών μηνυμάτων; "

Ο σύγχρονος πολιτισμός θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως οπτικός πολιτισμός. Εξάλλου είναι ευρέως αποδεκτό ότι όλοι ζούμε στην εποχή της εικόνας ή σωστότερα των εικόνων. Αυτών με τις οποίες κατακλυζόμαστε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης, τις διαφημίσεις, τα έντυπα που πέφτουν στα χέρια μας.
Παρά το γεγονός όμως ότι όλοι μας ζούμε σε ένα περιβάλλον με διαρκώς ανανεωνόμενες εικόνες, γεγονός που θα επέτρεπε την προπαρασκευή μας στην ερμηνεία και κατανόηση των ποικίλων οπτικών μηνυμάτων, μεταξύ αυτών και όσων μεταδίδονται μέσα από τις εικαστικές τέχνες, διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο:
Όσο φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι σήμερα με τις εικόνες, άλλο τόσο (ίσως και περισσότερο) δείχνουν ότι είναι ανεξοικείωτοι με τις εικαστικές τέχνες, οι οποίες μάλιστα απευθύνονται πρωτίστως στην αίσθηση της όρασης. Για του λόγου το αληθές, ακούμε συχνά την πλειοψηφία των ανθρώπων να διατυπώνει το παράπονο ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τα έργα των σύγχρονων εικαστικών τεχνών. Άραγε η πλειονότητα των ανθρώπων κατανοεί τις εικόνες που εισπράττει καθημερινά ή μήπως ούτε και σε αυτές αποδίδει τη δέουσα σημασία;

[...η συνέχεια στο art.mag]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home