Tuesday, September 29, 2009

Συνέντευξη | Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου: «Στη μουσική δεν επιβιώνεις με μισόλογα, ούτε με συμβιβασμούς»

Η ελληνίδα πιανίστρια και σολίστ που έχει πολλάκις αποσπάσει βραβεία και εγκωμιαστικά σχόλια από τους κριτικούς, συμμετέχοντας σε συναυλίες και ρεσιτάλ εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικής σχέσης που διατηρεί από τα πρώτα παιδικά της χρόνια ως σήμερα με την τέχνη της μουσικής. Δηλώνοντας φύσει ανήσυχη καλλιτεχνικά, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου έχει ηχογραφήσει κύκλους έργων πολλών διακεκριμένων συνθετών, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στον τομέα της σύνθεσης. Προσφάτως μάλιστα παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία, σε συνεργασία με τον μαθητή της Γιάννη Λούκο, την μουσική συναυλία - παράσταση “Astropolis” στο υπαίθριο θέατρο της Καμένης Χώρας, στο ηφαίστειο Μεθάνων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η καλλιτέχνις καταθέτει με γλαφυρότητα τις σκέψεις και τις ανησυχίες της για τον μαγικό κόσμο των ήχων…

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Monday, September 28, 2009

Άρθρο | "Κρίσεις περί τεχνοκριτικής..."

Η κριτική των έργων τέχνης θεωρείται ως φυσικό επακόλουθο της δημόσιας έκθεσης ενός ολοκληρωμένου συνόλου της εικαστικής δημιουργίας ενός καλλιτέχνη. Το φιλότεχνο κοινό που συρρέει στις αίθουσες τέχνης αναλύει, ερμηνεύει και σχολιάζει τα παρουσιαζόμενα έργα. Το ενδιαφέρον όμως του καλλιτέχνη που εκτίθεται εστιάζεται στην κριτική επί του έργου του των επαϊόντων και εν προκειμένω των τεχνοκριτικών.
Από τον 18ο αιώνα που χαρακτηρίστηκε από τον Ernst Cassirer (1932) ως ο αιώνας της κριτικής, εξαιτίας της ανάδειξης του καλλιτέχνη στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής, τίθεται στο επίκεντρο του φιλοσοφικού ενδιαφέροντος το θέμα της αποτίμησης των έργων τέχνης. Το αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο παρουσιάζεται ενώπιον του κοινού και κυρίως των τεχνοκριτικών (οι οποίοι επηρεάζουν σαφέστατα την κοινή γνώμη) και αναμένει την κριτική, ως ανταπάντηση στην εικαστική πρόταση που φέρει.
Η ιστορία της τεχνοκριτικής έχει αποδείξει ότι οι αισθητικές κρίσεις που διατυπώνονται για τα έργα τέχνης επηρεάζονται από τα αισθητικά κριτήρια της εκάστοτε εποχής. Κατά τον 18ο αιώνα, για παράδειγμα, οι φιλόσοφοι Hume και Kant εξάρτησαν την αξιολόγηση των καλλιτεχνικών έργων από το εάν και σε ποιο βαθμό ενυπάρχουν στα έργα αυτά οι έννοιες του ωραίου και του υψηλού, οι οποίες μάλιστα συνδέθηκαν άρρηκτα με την έννοια του γούστου.

[...η συνέχεια στο art.mag]

Saturday, September 19, 2009

Έκθεση | "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων

Δεκαεννέα νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν για την Ειρήνη,

Διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.
Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός
Διάρκεια έκθεσης: 21-30/9/2009
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα"
(Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 - 20.30, Σάββατο & Κυριακή 10.00 - 14.00
Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην Ειρήνη των Λαών, με τίτλο "Ελληνικά Χρώματα - Ειρηνικά χρώματα", σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανού.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση έχουν όλοι τους παρουσιάσει δουλειά τους στο εξωτερικό ενώ ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται φέτος για πρώτη φορά να παρουσιάσουν έργα τους εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς:
"...Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών..."

Ο εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εκθέσεως Μιχαήλ Ρωμανός, που υπογράφει και τα κείμενα του καταλόγου τονίζει:
"...Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών.

Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλλίτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα - Ερηνικά χρώματα¨ το αποδεικνύει..."

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Βάνια Ανδρεοπούλου, Αγγελική Βαϊανού, Αθανασία Γιαξίδου, Δημήτριος Γριζόπουλος, Ειρήνη Ευθυμάκη, Βασιλική Κάππα, Κλημανθία Κονταξάκη, Θωμαή Κόντου, Έλενα Κοζοκάρου, Μάγδα Κούρκουλου, Νίκος Λαμπρινός, Aντωνία Μαντζούκα, Βασίλειος Μόραλης, Ελένη Μπαζιώτου, Νάνσυ Μπαλούτογλου, Μιχαήλ Ρωμανός, Εύα Σολδάτου, Ειρήνη Σπυριδάκη, Πόλυ Τσακίρη.

Φωτογραφίες από όλα τα έργα της έκθεσης στο: www.dromenatechnis.blogspot.com

Monday, September 14, 2009

Άρθρο | «Όφις και κρίνο»: Η persona ενός ζωγράφου στον Καζαντζάκη

Διαχρονικά, πολλοί είναι οι συγγραφείς που έχουν καταθέσει στο λογοτεχνικό έργο τους όψεις του «ήθους» των καλλιτεχνών ηρώων τους και έχουν αποκαλύψει εκφράσεις της αποκλίνουσας καλλιτεχνικής τους φύσης. Πολλοί περισσότεροι είναι οι λογοτέχνες που έχουν περιγράψει το ερωτικό πάθος των ηρώων τους που τους οδηγεί στα όρια της παραφροσύνης. Στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Όφις και κρίνο» (1906), συναντάμε ένα ιδιόρρυθμο ψυχικά και πνευματικά ζωγράφο, σφόδρα ερωτευμένο με μια γυναίκα.
Στο πρώιμο αυτό έργο του συγγραφέα, σκιαγραφείται η διαταραγμένη κατάσταση ενός ζωγράφου, ο οποίος καταθέτει τις σκέψεις του γύρω από την ύπαρξη μιας όμορφης γυναίκας που συνάντησε απρόσμενα: «Ένα βράδυ εκάθισα λυπημένος σ’ έναν κήπο έξω από την πόλη. Ένοιωσα πως κάποιον επερίμενεν η ψυχή μου. Έστρεψα το κεφάλι και την είδα. Γελαστή κι ώμορφη ερχόταν κάτω από τα δέντρα. Κάποιο χέρι μ’ έσπρωξε. Ω, το θυμούμαι’ Κάποιο χέρι παντοδύναμο μ’ έσπρωξε. Και της σίμωσα και της είπα τ’ όνομά μου – όνομα γνωστό καλλιτέχνη – και την παρακάλεσα να μ’ αφίσει να την ζωγραφίσω».

[...η συνέχεια στο art.mag]

Friday, September 11, 2009

Συνέντευξη | Δημήτρης Σωτάκης: "Η λογοτεχνία περισσότερο δημιουργεί, παρά λύνει προβλήματα"

Πολλοί κριτικοί έχουν κάνει λόγο για την αλληγορική γραφή του και την επιδέξια χρήση των συμβόλων στο έργο του, για την εμμονή του με τον χώρο της φαντασίας, για την υπαρξιακή αγωνία των ηρώων του. Έχοντας ήδη στις συγγραφικές του αποσκευές πέντε βιβλία, ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης διαθέτει αναντίρρητα μια χαρακτηριστική αποκλίνουσα ματιά έναντι της σύγχρονης πραγματικότητας, την οποία μάς προσκαλεί να υιοθετήσουμε, ως αναγνώστες του έργου του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αποτυπώνεται με διαύγεια η ανατρεπτική σκέψη του συγγραφέα όσον αφορά ποικίλες όψεις της λογοτεχνικής έκφρασης, την ίδια στιγμή που στις απαντήσεις του υφέρπει μια λεπτή χιουμοριστική διάθεση που αποδεικνύει ότι ο ίδιος αντιστρατεύεται κάθε μορφής σοβαροφάνεια και διδακτισμό…

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Tuesday, September 08, 2009

Έκθεση | "Περνάς απέναντι" part IV εικαστικό φεστιβάλ ASH IN ART

Εικαστικό Φεστιβάλ "Περνάς απέναντι"
[part IV]

Ομαδική έκθεση εικαστικών δημιουργών
με αφορφή τα 5 χρόνια του ASH IN ART

9 - 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ώρες λειτουργίας: 18:00 - 23:00 (εκτός Δευτέρας)

Λαχούρη 1 & Ηρακλέους 10, Mετρό Συγγρού-Fix
N. Κόσμος, Αθήνα, 2109216890


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Θόδωρος Αλμαλιώτης, Διονυσία Αλμπανίδου, Φανή Αχειμάστου, Ιάκωβος Βάης, Έλενα-Ινέζ Βενιέρη, Κωνσταντίνος Βρέντας, Σοφία Γκίκα, Φλώρα Διαμαντή, Κατερίνα Θανοπούλου, Γεωργία Καλαμαρά, Aικατερίνη Καλουμένου, Ειρήνη Καμπρή, Άννα Κανατά, Μαίρη Καππάτου, Χρήστος Καρακίτσος, Πάνος Κόκκαλης, Κώστας Κολημένος, Θανάσης Κετσιλής, Κώστας Κρηδεράς, Αγγελής Κυρούδης, Λένα Λέκκου, Σοφία Λέρτα, Μιλτιάδης Μαμμωνάς, Τάσος Μενεμενόγλου, Φαίδρα Μαγκριώτη, Έλλη Μίχου, Αμαλία Παπαδοπούλου, Γαρυφαλιά Παπαγεωργίου, Μάρκος Παπουτσάκης, Χρήστος Πάσχος, Αλτίν Πατσέλη, Παναγιώτης Παύλου, Γιώργος Πέρρος, Ευρυδίκη Πέτρου,Γιώργος Πρασσάς, Έλενα Προδρομίδου, Tina Reizi, Μάγδα Σιαμκούρη, Σπύρος Σκούταρης, Ειρήνη Σπυριδάκη, Μαρία Τέσκου, Αριστοτέλης Τριάντης, Κυριάκος Σάρδης, Δημήτρης Τζάνης, Πάνος Τσιρίγκας, Μιχάλης Φράγκος.

Tuesday, September 01, 2009

Έκθεση | “ArtWave Athens Festival” Ψηφιακό φεστιβάλ τέχνης


Ψηφιακό φεστιβάλ τέχνης με θέμα:
"SEX TRAFFICKING - The other side of the dream"

1 - 11 Σεπτεμβρίου 2009

υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


"Fear Factor"
Ακρυλικό σε καμβά, 30x60 cm

Τεκμηρίωση του έργου:
Η προσδοκία ενός καλύτερου αύριο. Η προσμονή της ευτυχίας που έχει τη δύναμη να σβήνει τα σημάδια του παρελθόντος. Η ψευδαίσθηση μιας ευδαιμονίας που έχει πιστέψει ότι θα εμφανιστεί. Το ανθρώπινο κορμί, θύμα μιας γενναιόδωρης υπόσχεσης, απιθώνει τις ελπίδες του στη λήθη. Τη λήθη που προσδοκά ότι θα το λυτρώσει από τις βασανιστικές αναμνήσεις ενός αμαρτωλού παρελθόντος. Προς το παρόν, ζει σαν να απέχει από τη ζωή, εμπλεκόμενο στους κρυφούς πόθους μιας υποκριτικής κοινωνίας. Της ίδιας κοινωνίας που υπόσχεται ανεκπλήρωτα όνειρα, ανατρέφοντας τη ματαιοδοξία των ανθρώπων.
Ανάβοντας ένα πικρό τσιγάρο κοιτάζει στον καθρέφτη, να δει τον πραγματικό της εαυτό. Από μέσα, όμως, το μόνο που ξεπροβάλλει είναι ο φόβος…