Wednesday, April 29, 2009

Άρθρο | Πάμπλο Πικάσο: "Είμαι μόνο ένας δημόσιος ψυχαγωγός..."

Πριν από λίγο καιρό, ανακάλυψα ένα εξομολογητικό κείμενο του Πικάσο που είχε καταχωρηθεί τον Μάιο του 1923 στο περιοδικό της Νέας Υόρκης «The Arts». Ένα κείμενο που με ξάφνιασε στην αρχή, με έβαλε σε σκέψεις στη συνέχεια και τώρα, έπειτα από μερικές; εβδομάδες, έχει καταφέρει και επανέρχεται τακτικά στη σκέψη μου, και μάλιστα σε ώρες άκρως ακατάλληλες για προβληματισμό. Σας παραθέτω αυτούσιο το εύρημά μου.

«Από τη στιγμή που η τέχνη δεν είναι τροφή των εκλεκτών, ο καλλιτέχνης μπορεί να εκδηλώνει το ταλέντο του με κάθε ιδιοτροπία, όπως του καπνίσει, με κάθε επινόηση του πνευματικού τσαρλατανισμού. Αλλά οι εκλεπτυσμένοι, οι πλούσιοι, οι χασομέρηδες, οι διυλίζοντες την πεμπτουσία, ψάχνουν για το καινούριο, το αλλόκοτο, το πρωτοφανές, το σκανδαλώδες. Κι εγώ, από τον κυβισμό κι ύστερα ικανοποίησα αυτούς τους κυρίους και τους κριτικούς με πάμπολλα παράξενα που πέρασαν από τον νου, και όσο λιγότερο τα καταλάβαιναν τόσο τα θαύμαζαν. Με το να διασκεδάζω συνεχώς με όλα τούτα τα παιχνίδια, τις λοιδορίες, τους γρίφους, τις σπαζοκεφαλιές και τα αραβουργήματα έγινα διάσημος και μάλιστα πολύ γρήγορα. Και η διασημότητα για ένα ζωγράφο σημαίνει: πωλήσεις, κέρδη, περιουσία, πλούτο. Όπως γνωρίζετε, σήμερα είμαι διάσημος και πλούσιος, αλλά όταν μένω μόνος με τον εαυτό μου δεν έχω το θάρρος να με θεωρώ καλλιτέχνη με την αρχαία έννοια της λέξης. Ήταν μεγάλοι ζωγράφοι ο Τζιόττο, ο Τισιανός, ο Ρέμπραντ, ο Γκόγια. Είμαι μόνον ένας δημόσιος ψυχαγωγός, που κατάλαβε την εποχή του, που ικανοποίησε όσο μπορούσε την ηλιθιότητα, την κενοδοξία και την απληστία των συγχρόνων του. Είναι πικρή η δική μου εξομολόγηση, πιο οδυνηρή απ’ ότι μπορεί να φαίνεται, έχει όμως την αρετή να είναι ειλικρινής».
(Πηγή: περιοδικό Φωτοχώρος)

[...η συνέχεια στο art.mag]

Tuesday, April 28, 2009

Συνέντευξη | Αύγουστος Κορτώ: "Υπήρξα πάντα καχύποπτος απέναντι στη γονιμοποιό δύναμη της εμπειρίας"

Ο νεότατος, πλην πολυγραφότατος συγγραφέας μάς αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές τη σχέση του με την περιπέτεια της γραφής και αιτιολογεί για ποιο λόγο εμπνέεται από την ερωτική δυστυχία. Με έντονα προσωπικό ύφος καταθέτει τις σκέψεις του και τις αντιρρήσεις του για τα ζητήματα που του θέτουμε, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ξεχωριστό του ταλέντο. Οι ευφυείς απαντήσεις του ακροβατούν ανάμεσα στην ακραιφνή μεστότητα και στον πηγαίο αυτοσαρκασμό. Μια απολαυστική συνέντευξη ακολουθεί…

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Monday, April 27, 2009

Έκθεση | "PINK" - Mail-Art project - Florean Museum / Ρουμανία


Θέμα: "PINK"

Διεθνής έκθεση ταχυδρομικής τέχνης

FLOREAN MUSEUM,
Baia Mare, Ρουμανία

Εγκαίνια: 25 Απριλίου 2009

Συμμετέχουν 93 καλλιτέχνες

Επιμελητής: Mircea Bochis

"Pink" - Mixed Media - 17.8x12,5cm - 2009

Thursday, April 16, 2009

Έκθεση | "4th AAW International Youth Salon" / Αλεξάνδρεια Αιγύπτου


"4th AAW International Youth Salon"

Διεθνής έκθεση νέων καλλιτεχνών έως 35 ετών

L'Atelier D'Alexandrie

16 - 27 Απριλίου 2009

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος


Τιμητική διάκριση - Partcipation Prize
in
"AAW international artists workshop 2010"

Πρόσκληση για συμμετοχή
στο Διεθνές Εργαστήριο Καλλιτεχνών το 2010
στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
με κάλυψη των εξόδων διαμονής

Θα συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες
μαζί με 10 Αιγύπτιους καλλιτέχνες




Tuesday, April 14, 2009

Έκθεση | "Χαμόγελο του παιδιού" - Πασχαλινό Bazaar


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κλείνοντας 14 χρόνια δράσης και δημιουργίας διοργανώνει πασχαλινό παζάρι και προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να το επισκεφθούν:

- ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Αίθουσα Αττικό Μετρό, Στάση Σύνταγμα,
από 14 έως 16 Απριλίου 2009, ώρες 7:30-22:00

Oι επισκέπτες του bazaar θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές αγορές τους, διαλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος κατασκευών που ετοιμάστηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη από τα παιδιά στα Σπίτια μας, τους Εθελοντές και τους Χορηγούς μας.

Σκοπός του Οργανισμού μας, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, είναι να ενημερωθούν οι φίλοι μας για τις προσπάθειές μας ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών και να υποστηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν τον καθημερινό μας αγώνα για χιλιάδες παιδικά χαμόγελα!

Monday, April 13, 2009

Συνέντευξη | Νίκος Δήμου: "Ο ρόλος της τέχνης είναι η λύτρωση από το βάρος της ύπαρξης"

Ο ανατρεπτικός συγγραφέας με τη φιλοσοφική σκευή, τολμά να θέτει υπό αμφισβήτηση καθετί παραδεδεγμένο, εξηγώντας μας πώς έχει καταφέρει να αποφεύγει στη ζωή του τις εύκολες λύσεις. Ο πολυγραφότατος Νίκος Δήμου, με την εντονότατη παρουσία στο Διαδίκτυο, μιλάει για το συγγραφικό του έργο, αλλά και για τα εφόδια που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χαρακτηριστεί δημιουργός. Αναλύει τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης και την επιρροή που ασκεί στο σύγχρονο άνθρωπο, σκιαγραφώντας το περιεχόμενο της αισθητικής. Παράλληλα αναφέρεται εγκωμιαστικά στην τεχνολογία και επισημαίνει τις ευκαιρίες που παρέχει η ψηφιακή εποχή σ’ ένα πνευματικό άνθρωπο των ημερών μας...

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Sunday, April 12, 2009

Συνέντευξη | Γιάννης Τσιγκένης: "Η τέχνη θα πρέπει να προσφέρει την απλότητα που όλοι μας έχουμε ανάγκη σήμερα"

Εκείνο που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει στα έργα του γλύπτη Γιάννη Τσιγκένη είναι η ικανότητά του να μετατρέπει το άψυχο μέταλλο – σύμβολο της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής - σε καλλιτεχνική δημιουργία που αυθύπαρκτη πια, φέρει εναργώς τα μηνύματα και το προσωπικό στίγμα του δημιουργού της. Ο καλλιτέχνης Γιάννης Τσιγκένης συλλέγει το περιττό και άχρηστο υλικό, εξερευνά τις δυνατότητές του και αφού το επεξεργάζεται, το συστήνει στο κοινό ως μια νέα πρόταση που στόχο της έχει, μεταξύ των άλλων, να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Δεν υπάρχουν άχρηστα υλικά. Οι ιδέες των ανθρώπων είναι αυτές που τα κάνουν άχρηστα».

[...ολόκληρη η συνέντευξη στο art.mag]

Saturday, April 11, 2009

Άρθρο | Κώστας Καρυωτάκης: "Η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε"

Στο ποιητικό έργο του Καρυωτάκη η σχέση του ποιητή με την τέχνη της ποιήσεως είναι σχέση καθαρά συγκρουσιακή. Ο ποιητής συγκρούεται με την εσώτατη αυθεντική ανάγκη του να εκφραστεί μέσω της ποίησης, καθώς η τελευταία πρώτον δεν του παρέχει την κοινωνική καταξίωση και δεύτερον δεν προτίθεται να του χαρίσει ούτε την υστεροφημία. Ο Καρυωτάκης ευαισθητοποιήθηκε αναφορικά με τους ποιητές που «ανάξια στιχουργούνε», εκείνους που «το έρεβος εσκέπασε βαρύ» στην «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων» (1921). Τους αντιπαραβάλλει στο ίδιο ποίημα με τους διακεκριμένους ποιητές Πόε και Μπωντλαίρ, οι οποίοι κέρδισαν την αθανασία με το ποιητικό έργο τους.

[...η συνέχεια στο art.mag]

Monday, April 06, 2009

Έκθεση | "1st Mail-Art Festival 2009" - Shah Alam Gallery / Μαλαισία


1st Mail-Art Festival, Malaysia

6 - 30 Απριλίου 2009

Shah Alam Gallery

Συμμετέχουν καλλιτέχνες από 39 χώρες

Curator: Suzlee Ibrahim